Veel voorkomende hardloopblessures zijn klachten aan het onderstel, dus bekken, heupen, knieën, onderbenen en voeten. De Heilige Graal voor het voorkomen van blessures is nog niet gevonden, en eerlijk gezegd verwachten we ook niet dat deze bestaat. Als we iets heb geleerd de afgelopen 30 jaar, dan is het dat er maar zelden 1 duidelijke oorzaak is voor een hardloopblessure.
Het kernwoord van hardloopblessures is overbelasting. Te veel, te hard, te vaak, te enthousiast. En daar omheen zijn er allerlei factoren die dit trainingsproces beïnvloeden. De (actuele) belastbaarheid, schoenkeuze, anatomie, loopstijl, mentale gesteldheid, voettype etc . Om in deze wirwar van factoren prioriteiten te stellen en overzicht te houden, proberen we altijd onze kennis op deze vlakken op peil te houden. En uiteraard is de ervaring die we inmiddels hebben opgebouwd van groot belang.
Een consult gaat dus verder dan alleen het lokaal beoordelen van de blessure en het advies of behandeling ervan. We willen er ook graag achter komen waarom je de blessure hebt gekregen. Waarom het linker been en niet het rechter. Waarom de voet, en niet de knie ? Soms redden we dat in 1 consult, maar het kan ook zijn dat we gefaseerd de problemen moeten aanpakken en dat er dus meerdere consulten nodig zijn. Maar zelden worden dit er veel, aangezien ik een groot beroep doe op jouw eigen verantwoordelijkheid om thuis de oefeningen uit te voeren die we samen doornemen. En de adviezen ter harte te nemen.